Hitta din balans

Balanspunkten ligger normalt vid bärhandtaget i mitten av brädan. Börja med att sitta eller stå på knäna innan du försöker stå upprätt. När du känner dig säker och redo ställer du dig försiktigt upp. Det är en bra idé att stå med en något bred benställning och ha en liten böjning i knäna.

Håll dig nära stranden

Innan du hittar balansen ordentligt och känner dig säker på brädan är det en bra idé att hålla dig nära stranden och på grunt vatten. Om du ska paddla med barn är detta också en extra trygghet. Ge dig inte ut på de längsta turerna i början, använd hellre SUP:en för lek och nöje så att du är säker. Om det är tillräckligt varmt i vattnet kan det också vara en idé att öva på att ramla av brädan och återhämta sig, det stärker ditt självförtroende.

Börja i lugnt vatten

Både vind och båttrafik kan orsaka vågor. Tills du är säker på brädan och känner att du har en bra balans kan du börja i lugnt vatten. Om du till exempel har en skogssjö i närheten kan det vara ett bra ställe att börja på, eller en lugn och bred flod som du känner väl till. Även när du är säkrare kommer de bästa upplevelserna med SUP att ske nära land och i relativt lugnt vatten. Då har du också tid att njuta av naturen.

Klä dig efter vattentemperaturen

Även om vädret är varmt kan vattnet fortfarande vara iskallt. Se till att du klär dig i enlighet med vattentemperaturen. Under de kallaste årstiderna rekommenderas det att bära en torrdräkt också för säkerhets skull. En våtdräkt är också trevlig att ha på sig när man paddlar. En väst är inte obligatorisk när du paddlar SUP, men den kan vara praktisk att ha i början om du skulle falla av brädan. Barn bör alltid bära väst när de paddlar SUP.

Slag

En SUP-åre ska vara längre än din längd. Det är också klokt att inte välja en för tung åra, eftersom du snabbt blir trött i armarna i början. För att ta bra slag börjar du långt fram och nära SUP:en, åran lyfts när den är förbi dina fötter.