Vilken SUP-bräda ska jag välja?

Vi på SupWorld har valt att fokusera på allround SUP-brädor.

Dessa kan användas till lite av allt. Om du är osäker på vilken typ av SUP som passar dig bäst och du vill ha en bräda som är mångsidig, bör du välja en allroundbräda.

En allroundbräda är utformad som en klassisk longboard surfbräda, vanligtvis 10 - 12 fot lång och en bredd på 30 "- 32" (en SUP:s mått anges i tum för bredden och i fot för längden). Längden ger riktningsstabilitet medan bredden ger bra stabilitet på vattnet när du paddlar. En allroundbräda kan användas för paddling på lugnt vatten eller som en klassisk surfbräda.Med en allroundbräda kan vi garantera timmar av nöjei både små och medelstora vågor. Om brädan främst används för att leka på stranden och ha kul med familjen så är det även i denna kategori du ska leta. Denna brädan är bra för dem som behöver ett brett användningsområde.

Med denna brädan bibehåller du stabiliteten som gör det väldigt enkelt att börja lära sig SUP.

Uppblåsbara SUP-bädor

Uppblåsbara SUP-brädor, Air SUPs eller iSUP-brädor har ökat otroligt i popularitet på senare år. Idag kan en bra uppblåsbar SUP vara lika stadig och stabil som en solid bräda. En uppblåsbar SUP-bräda är lätt att transportera. SUP:n kan enkelt slängas i bagageutrymmet eller läggas på ryggen för att vandra på längre turer för att hitta det perfekta vattnet för en mer äventyrlig SUP-resa. Möjligheterna är plötsligt stora och du kan utforska mycket mer på din uppblåsbara SUP.

En uppblåsbar SUP-bräda är slitstark och gjord för att tåla slag från åror och andra påfrestningar. Skulle du ha otur att köra över en sten blir det normalt ingen skada på brädan. Alla tryckpunkter kommer att jämnas ut igen. Fördelen med en uppblåsbar SUP är att de kan packas i små bilar, en ryggsäck och tar liten plats vid förvaring.

Sup med segel / WindSUP

WindSUP är en hybrid av vindsurfing och SUP. Som namnet antyder har du möjlighet att montera vindsurfingsegel på brädorna och på så sätt få en två-i-ett. SUP-vindsurfing är därför idealiskt för dig som vill ha en SUP men samtidigt vill utmana dig själv med vindsurfing. Brädan har inte monterade fotband och passar därför bäst för nybörjare och barn som ska lära sig att vindsurfa i svag vind. Hos SupWorld kan du köpa till ettsegel, som kan fästas på din SUP-bräda.

SUP-kläder

När du har din SUP och åra redo är du klar för att ge dig ut på vattnet. För den bästa upplevelsen på vattnet är det viktigt att klä sig rätt efter förhållandena. I början kan en våtdräkt absolut rekommenderas – även av säkerhetsskäl. Det som är bra med SUP är att om du ramlar i vattnet är allt du behöver göra att krypa tillbaka på brädan och fortsätta där du slutade. Beroende på hur mycket du faller i vattnet blir en våtdräkt bara viktigare och viktigare. Surfar du i vågor faller du naturligtvis mer i vattnet än om du paddlar på platt vatten. Så för vågsurfing är en bra våtdräkt med både långa armar och ben ett måste. De varmaste dagarna kan du hålla dig till en med korta ärmar.

Detsamma gäller när det kommer till SUP för lek och familjebruk på sommaren. En så kallad Long-John, som vanligen används av kajakpaddlare, är också ett bra alternativ för sup-paddlare sommartid då den med korta ärmar har extra bra rörlighet.

Vilken SUP-åra ska man välja?

Efter brädan är åran nästa sak att tänka på. Många säger faktiskt att åran är viktigare än brädan när man paddlar SUP - inte konstigt när man tänker på att det är den man aktivt använder för att röra sig genom vattnet.

Innehåll som kan döljas

Fasta åror vs justerbara och 3-delade åror

En fast åra kan anpassas efter din längd och dina behov av paddling (en årasom används för touring bör vara längre än den som används för vågor). Den kommer alltså att passa perfekt för dig! En justerbar 2-delad åra kan justeras i längden, så att du kan justera den till att vara antingen längre eller kortare. Den är perfekt om åran ska användas av flera personer eller för flera typer av områden. Den tar också mindre plats då du kan trycka ner överdelen i åran när den inte används.

En 3-delad justerbar åra är det självklara valet om du behöver kunna komprimera den så mycket som möjligt för att få plats i bilen etc. Däremot kommer hopfällbara åror att påverka flexibiliteten i den och därmed vara något sämre än åror med en bestämd längd.

Kvaliteten på paddelen

En kvalitets åra är vanligtvis gjord av 100 % kol och har en speciell design i bladet. Detta för att stabilisera bladets grepp i vattnet. Men till att börja med kan du givetvis välja en åra i ett billigare material, som glasfiber. Vi rekommenderar endast aluminium om supen bara är avsedd som en rolig aktivitet. 

Storleken på åran

Det är stor skillnad i både storleken på bladet, längden och flexibiliteten på skaftet. Bladet på åran ska passa din storlek (hur stark du är) och vad du ska använda brädan till. En åra med ett mindre blad har högre kadens och kan jämföras med en låg växel på en cykel. Det är en fördel med ett mindre blad om du ska paddla på längre turer eller skulle vilja ha mindre motstånd och därmed använda mindre kraft per tag. Ett större blad ger större acceleration och snabbare framdrivning, så att du kan paddla snabbare. Detta är särskilt användbart för korta avstånd eller när du använder din SUP i vågor, där du vill ha en snabb, explosiv kraft när du fångar vågorna.

Längden är såklart också viktig med tanke på din egen längd men kan också bero på hur du kommer att använda brädan. I princip ska en paddel vara ca. 20 cm längre än din längd i vågor och ca. 40-50 cm längre på platt vatten (touring och race). Men det finns förstås individuella preferenser också. Om du är osäker på vilken längd som är rätt för dig rekommenderar vi att du skaffar en åra med justerbar längd, så att du kan bekanta dig med vilken längd du föredrar innan du eventuellt skaffar en med fast längd.

SUP-tillbehör

Som alla andra sporter finns det tillbehör som kan vara bekväma att skaffa. Här är en liten checklista:

Väst: Vi rekommenderar alltid att du bär flytväst på vattnet
Koppel: Ett snöre för brädan så att det inte glider ifrån dig. Kopplet ska vara ungefär samma längd som brädan. Det finns även koppel för åror.
Vaddering till ditt takräcke: Så att du inte repar din nya SUP
Ryggsäck till brädan: Torrväska (så att du kan ta med dig din telefon, GPS eller kläder på resan)