Rengjöring

Särskilt efter användning i saltvatten är det viktigt att skölja brädan väl med rent vatten (kom också ihåg att ta bort fenan!).

Se till att smuts, sand och allt annat avlägsnas. Saltvatten kan skapa korrosion i materialet och försvaga sömmarna med tiden. När du tvättar din SUP noggrant är det viktigt att du använder en mild och skonsam tvål. På EVA-däcket är det viktigt att skrubba försiktigt så att du inte skadar rännan i däcket. Kom ihåg att skölja brädan ordentligt efter tvättning med tvål!

När du är klar med tvätten ska du torka brädan torrt. Använd gärna en gammal handduk eller liknande.
Låt den inte ligga i solen mer än högst 1 timme!

Förvaring

För att förlänga livslängden på din SUP rekommenderar vi att du tömmer den på luft om du till exempel har använt den under en helg och inte kommer att använda den igen förrän nästa helg.

När du har tagit luften ur brädan och är redo att rulla den, rulla den inte för hårt eftersom det skapar onödigt skarpa veck. Använd den medföljande ryggsäcken.

Kom ihåg att ta bort både fenan och kopplet.

Förvara ryggsäcken inomhus och utanför direkt solljus.

Om du väljer att förvara din SUP uppblåst är det viktigt att hitta en plats som inte får direkt solljus och inte blir för varm. Helst ska brädan också förvaras upp från marken.

Kom ihåg att kontrollera lufttrycket innan du ger dig ut och paddlar, eftersom alla SUP:er kan tappa lufttryck med tiden.

Tips för reparation

Repor och märken på brädan är normalt. Detta skapar sällan några problem och betraktas som normalt slitage. Det som kan bli ett problem är om du stöter på vassa kanter eller andra saker som kan göra hål i brädan.

Om du får en reva eller ett hål i brädan är det viktigt att du tar dig tid att reparera det.

1. För att ta reda på varifrån luften läcker kan du tvätta brädan med milt tvålvatten, en liten del i taget. Om du ser bubblor har du hittat en läcka.

2. Lämna luft i brädan och tvätta området noggrant. Låt den sedan torka helt och hållet. Du kan också använda fint sandpapper för att ge limmet bättre vidhäftning på PVC:n.

3. Applicera ett lager lim över området och vänta i 20 minuter. Upprepa detta steg ytterligare en gång så att det finns två lager lim.

4. Ta en PVC-lapp från reparationssatsen som följde med din SUP. Skär den till en rund form som är något större än det område som har ett läckage.

5. Lägg ett lager lim på PVC-lappen och placera den över området med läckan. Tryck på i ca 2 minuter och lägg sedan något tungt, t.ex. en tyngd eller liknande, ovanpå.

6. Vänta minst 24 timmar innan du blåser upp brädan.

7. När du har blåst upp brädan, tvätta återigen med milt tvålvatten på det område du har reparerat för att se till att det inte läcker mer luft.

SUP-kläder

När du har din SUP och åra redo är du klar för att ge dig ut på vattnet. För den bästa upplevelsen på vattnet är det viktigt att klä sig rätt efter förhållandena. I början kan en våtdräkt absolut rekommenderas – även av säkerhetsskäl. Det som är bra med SUP är att om du ramlar i vattnet är allt du behöver göra att krypa tillbaka på brädan och fortsätta där du slutade. Beroende på hur mycket du faller i vattnet blir en våtdräkt bara viktigare och viktigare. Surfar du i vågor faller du naturligtvis mer i vattnet än om du paddlar på platt vatten. Så för vågsurfing är en bra våtdräkt med både långa armar och ben ett måste. De varmaste dagarna kan du hålla dig till en med korta ärmar.

Detsamma gäller när det kommer till SUP för lek och familjebruk på sommaren. En så kallad Long-John, som vanligen används av kajakpaddlare, är också ett bra alternativ för sup-paddlare sommartid då den med korta ärmar har extra bra rörlighet.

Vilken SUP-åra ska man välja?

Efter brädan är åran nästa sak att tänka på. Många säger faktiskt att åran är viktigare än brädan när man paddlar SUP - inte konstigt när man tänker på att det är den man aktivt använder för att röra sig genom vattnet.

Innehåll som kan döljas

Fasta åror vs justerbara och 3-delade åror

En fast åra kan anpassas efter din längd och dina behov av paddling (en årasom används för touring bör vara längre än den som används för vågor). Den kommer alltså att passa perfekt för dig! En justerbar 2-delad åra kan justeras i längden, så att du kan justera den till att vara antingen längre eller kortare. Den är perfekt om åran ska användas av flera personer eller för flera typer av områden. Den tar också mindre plats då du kan trycka ner överdelen i åran när den inte används.

En 3-delad justerbar åra är det självklara valet om du behöver kunna komprimera den så mycket som möjligt för att få plats i bilen etc. Däremot kommer hopfällbara åror att påverka flexibiliteten i den och därmed vara något sämre än åror med en bestämd längd.

Kvaliteten på paddelen

En kvalitets åra är vanligtvis gjord av 100 % kol och har en speciell design i bladet. Detta för att stabilisera bladets grepp i vattnet. Men till att börja med kan du givetvis välja en åra i ett billigare material, som glasfiber. Vi rekommenderar endast aluminium om supen bara är avsedd som en rolig aktivitet. 

Storleken på åran

Det är stor skillnad i både storleken på bladet, längden och flexibiliteten på skaftet. Bladet på åran ska passa din storlek (hur stark du är) och vad du ska använda brädan till. En åra med ett mindre blad har högre kadens och kan jämföras med en låg växel på en cykel. Det är en fördel med ett mindre blad om du ska paddla på längre turer eller skulle vilja ha mindre motstånd och därmed använda mindre kraft per tag. Ett större blad ger större acceleration och snabbare framdrivning, så att du kan paddla snabbare. Detta är särskilt användbart för korta avstånd eller när du använder din SUP i vågor, där du vill ha en snabb, explosiv kraft när du fångar vågorna.

Längden är såklart också viktig med tanke på din egen längd men kan också bero på hur du kommer att använda brädan. I princip ska en paddel vara ca. 20 cm längre än din längd i vågor och ca. 40-50 cm längre på platt vatten (touring och race). Men det finns förstås individuella preferenser också. Om du är osäker på vilken längd som är rätt för dig rekommenderar vi att du skaffar en åra med justerbar längd, så att du kan bekanta dig med vilken längd du föredrar innan du eventuellt skaffar en med fast längd.

SUP-tillbehör

Som alla andra sporter finns det tillbehör som kan vara bekväma att skaffa. Här är en liten checklista:

Väst: Vi rekommenderar alltid att du bär flytväst på vattnet
Koppel: Ett snöre för brädan så att det inte glider ifrån dig. Kopplet ska vara ungefär samma längd som brädan. Det finns även koppel för åror.
Vaddering till ditt takräcke: Så att du inte repar din nya SUP
Ryggsäck till brädan: Torrväska (så att du kan ta med dig din telefon, GPS eller kläder på resan)